7/14/2013

// paltaniemen kirkolla


Paltamon pitäjä perustettiin vuonna 1599 ja kirkon paikaksi valikoitui Paltaniemen Kirkkoniemi, joka on aivan Oulujärven rantatörmällä. Nykyiseltä Palteniemen kirkolta kulkeva Museotie kulkee Kirkkoniemeen, jossa oleva hautausmaa oli käytössä 1599-1716. Samalla paikalla oli kaksi aiempaakin kirkkoa, vanhin kirkko vuodelta 1599 tuhoutui maanjäristyksessä 1626 ja sen jälkeen valmistuneen kirkon isonvihan aikana polttivat venäläiset, Kajaanin linnan polttamisen jälkeen. Paikalla ollut hautausmaa vyöryi pikkuhiljaa Oulujärveen, eikä sen vainajista ole säilynyt mitään tietoja. Miehen mummo ei kuulemma eläessään suostunut tästä syystä syömään kyseisen Oulujärven muikkuja.. Isonvihan jälkeen kirkko päätettiin rakentaa nykyiselle paikalleen, koska maa alkuperäisellä paikalla rantatörmällä oli edelleen vaarassa vyöryä järveen.

Paltaniemen tasavartinen ristikirkko valmistui vuonna 1726 vöyriläisen Johan Knubbin rakentamana. Maalaukset kirkkon kattoon, sekä holveihin teki Emanuel Granberg vuosina 1778-81. Kirkon kuoriosa on kolmitaitteinen ja kuoriaita on kaunis ja puuleikkauksin koristeltu. Kirkon sakaristo on väliseinällä erotettu tila pohjoisessa ristivarressa, jonne myös saattoi kurkistaa sisään. Alttarimaalaus on Margareta Capsian vuodelta 1727.

Sisääntulo-oven yläpuolella on kertakaikkisen upea maalaus viimeisestä tuomiosta. Siitä alaosa on tuhoutunut. Maalipintaa on tutkittu, mutta mitään jäämiä valkoisen maalin alta ei ole löytynyt, eli todennäköisesti kun maalauksesta on päätetty poistaa osa, se on höylätty kokonaan pois, ei vain peitetty. Todenperäisyydestä en mene vannomaan, mutta paikallinen tarina kertoo että alimmat kuvat, joissa on kuvattu naisia helvetin liekeissä, pelottivat kirkkokansaa ja etenkin naisia niin paljon, että he jopa pyörtyivät poistuessaan kirkosta. Siksi ne piti poistaa. :) Mun mielestä tämä vetää vertoja ihan kevyesti Sikstuksen kappelin viimeiselle tuomiolle ja tämä ihan vilpittömästi sanottuna. Kertakaikkisen upea maalauskoristelu! Lisäksi alttaripäädyn holveissa olevat paratiisi-aiheiset maalaukset ovat eläimineen kaikkineen aivan ihanat.

Kirkkomaalla on lisäksi kellotapuli, jonka läpi kulku kirkolle alunperin oli. Tapuli on tyyliltään ns. pohjalainen renessanssitapuli. Hautuumaa, joka on kirkon ympärillä, on yksi kauneimmista koskaan näkemistäni. Aurinkoisena päivänä korkeiden mäntyjen ja mustikanvarpujen seasta pilkistelevät hautakivet- ja ristit, joiden eteen pääsee metsäistä polkua pitkin. Viimeisimpiä hautauksia näyttää olevan tehdyn sinne 1950-luvulla. Hautuumaata nimitetään myös vainajien varvikoksi.

Kirkkoaidan vieressä on paikalle 1820-luvulla Vuolijoen Haapalan talosta siirretty ns. Keisarintalli, joka liittyy Aleksanteri I:n Kainuun vierailuun 1819 (jonka jälkeen myös rakennettiin aiemmin mainittu raatihuone keskustaan). 

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirkkokurkistuksesta. Todellakin upeita maalauksia,mahtavaa että ne ovat säästyneet. Ja väritkin ovat niin kirkkaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vaan! Maalauksia oli kuulemma puhdistettu tässä 2000-luvulla ja miehen äiti katselikin että oli upeaa sitten viime käyntinsä :)

      Poista