4/15/2013

// kappeli


Kappeli on yksi Helsingin vanhimmista kahvila / ravintoloista, jonka vanhimmat osat ovat vuodelta 1867. Arkkitehti Hampus Dahlströmin piirtämä rakennus kävi melko pian pieneksi, jonka vuoksi sitä laajennettiin. Vanhan rakennuksen ympärille rakennettiin aluksi puiset ja sen jälkeen raudasta ja lasista rakentuneet paviljongit ja rakennus avattiin uudelleen vuonna 1891. Hienoimmat yksityiskohdat mun mielestä ovat vieläkin nähtävillä olevat valurautaiset Högforsin ruukin valmistamat pylväsrakenteet ja itseasiassa samantyyppisiä valurautapylväskoristeta voi löytää ainakin Bulevardin Erottajan puoleisen kulmanrakennuksen ikkunanpuitteista. Niissä myös lukee Högfors Bruk.

Hauska yksityiskohta Kappelissa on myös seinille 1870-90- lukujen aikana maalatut maalaukset. 1870-luvulla, kun Onni Wetterhoff toimi ravintoloitsijana, hänen tuttavapiiriinsä kuului taiteilijoita, jotka maalasivat teoksiaan seinille. Keittiössä esimerkiksi on Albert Edelfeltin pyöreä medaljonkimallinen maalaus, joka kuvaa oluen keksijää, Gambrinusta, Edelfeltin lisäksi siellä on myös Oscar Kleinehin rouenilainen katunäkymä. Edellä mainitut teokset ovat tosiaan keittiössä, joten niitä ei pääse näkemään, mutta keittiön oven vierestä myyntitiskin vasemmalta puolelta löytyy yksi Kleinehin teos, jossa on purjelaiva öisellä merellä ja vessan ovien vieressä on muutamia Severin Falkmanin amoriineja.

Kappeli on ollut kaksi kertaa purku-uhan alaisena. Sortovuosina rakennusta vaadittiin purettavaksi ensimmäisen kerran (kulttuuriylimystön epäilyttävän seurustelun takia) ja seuraavan kerran 1960-ja 70-lukujen vaihteessa, kun rakennus oli talvikausina lämmittämätön, toimi vain kesäravintolana ja oli pahasti rapistunut. Onneksi rakennus korjattiin eikä joutunut aikakautensa tuhoamisvimman kohteeksi:  Etenkin talvisin ja pimeällä Kappeli on oikein kaunis, kun suuret lasiseinät ja valaistus saavat rakennuksen näyttämään melkein kuin korurasialta. Kappeli on edelleen suhteellisen viehättävä paikka, vaikka kaipaisin tällaiseen historialliseen kahvilaan ehdottomasti pöytiintarjoilua!

2 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia!

    Oletko sinä, Aini, Instagramissa? Siirryn itse muiden blogien osalta sinne: www.instagram.com/tincali. Korublogi jatkaa paikallaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :)

      onn instagramissa myös, tervetuloa: http://instagram.com/anukatarina
      Klikkailin itsenikin heti sun seuraajaksi :)

      Poista