9/17/2012

// open house kasvimuseo


Kävin viime viikolla harvinaisessa herkussa, kasvimuseon avoimessa päivässä. Ja oli kuulkaa komeaa! Kävijöitä oli aivan hirmuinen määrä ja sain seuraavalle päivälle kupongin jolla pääsi opastetulle kierrokselle museon uumeniin. Enpäs tiennyt sitäkään, että jos mielii tutkia kiinalaisia sammalia niin Suomen kasvimuseo on siihen paras paikka maailmassa. Rakennus on aiemmin ollut avoinna kuulemani mukaan vain kolme kertaa, joten nyt kun aikaakin oli, päätin mennä tutustumaan!

Tässä teidänkin iloksenne muutamia kuvia museosta ja kasvihuoneista (joista jälkimmäiseen tietysti pääsee koska vaan). Päärakennus, joka siis nykyään on varattu tutkimuskäyttöön (ja ei ole avoinna yleisölle) on aivan hurmaava. Se on 1903 valmistunut Gustaf Nyströmin jugendkivirakennus. Sisällä on todella kauniit seinämaalaukset, joissa on kansallisromanttisessa hengessä paljon metsä- ja luontoaiheita. Samoin näytteiden säilytykseen tarkoitetuissa kaapeissa on kauniit alkuperäiset puupeilikoristeet, joista löytyy monta kasviaiheitta, muun muassa pihlajaa, vaahteranlehteä, käpyjä, tammenlehviä jne.

Museosta kaavailtiin 1918 myös tulevalle Suomen kuninkaalle asuntoa, mutta sehän ei koskaan toteutunut. Talossa ovat asuneet museon johtajat aikanaan ja vasta 1970-luvulla silloisen jäätyä eläkkeelle, talo otettiin kokonaan tutkimuslaitoskäyttöön.

Suosittelen piipahtamaan todella lämpimästi kasvihuoneissa, siellä on niin paljon nähtäväää ja kauniita kasveja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti